• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 29,-
Julelækkerier med chokolade

Julekonfekt og chokoladekage

Sådan laver du dine egne lækkerier til jul


Det er en sjov og hyggelig juleaktivitet at lave sin egen hjemmelavede konfekt. Her får du gode ideer til konfekt, som børnene kan være med til at lave, tip til hvordan du smelter chokolade og en nem opskrift på en lækker chokoladekage.


Start med at få styr på det med at smelte chokolade. Hvis du har en chokoladeform kan du for eksempel lave chokolader som hjerter eller kugler med dit yndlingsfyld i.


Hvordan smelter jeg chokolade?


Du kan smelte chokoladen i et vandbad eller i en mikrobølgeovn. Chokoladeknapper, der er beregnet til at smelte, er nemmest at arbejde med.


  • Smelte chokolade i vandbad: Med denne metode er det dampen fra kogende vand, der opvarmer chokoladen. Det er en skånsom smeltemetode, chokolade tåler nemlig ikke høje temperaturer og voldsom opvarmning. Kom chokoladen i en skål og anbring den i en gryde med vand, der holdes lige omkring kogepunktet, så det damper, men ikke koger voldsomt. Vandet i gryden skal nå cirka halvt op ad skålens sider. Tag skålen op ad vandet, når chokoladen er helt smeltet.


  • Smelte chokolade i mikrobølgeovn: Hak chokoladen i mindre stykker og kom dem i en skål, der tåler mikroovn. Smelt 20-30 sekunder ad gangen på mellem/høj effekt, indtil alt er smeltet. Tag skålen ud og rør rundt, så varmen fordeler sig. Køl chokoladen ned ved at tilsætte små mængder af usmeltet chokolade, indtil temperaturen når ned på arbejdstemperatur.


Hvad skal arbejdstemperaturen være på smeltet chokolade?

Chokolade smelter ved 40-50 grader, men skal køles ned, før du kan arbejde med den. Når flydende mørk chokolade er 31-32 grader varm, er den tempereret og klar til brug. Er det lys chokolade er arbejdstemperaturen 30-31 grader, for hvid chokolade er den 28-29 grader. Hold skarpt øje med chokoladetemperaturen ved at bruge et trådløst digitalt termometer.


Hvorfor er smeltet chokolades temperatur vigtig?

Hvis du tempererer din chokolade perfekt og rammer den helt rigtige temperatur, får du en flot blank overflade og det gode ‘knæk’ på dine små julemesterværker.


  • TIP: Fyld op til jul og supplér alt det hjemmelavede med ekstra slik og kager​​​​​​​​​​​​​​

Nem julekonfekt som børnene kan være med til at lave

Marcipan, forskellig slags pynt og eventuelt smeltet chokolade til dyp og overtræk. Mere kræver det ikke at lave sin egen julekonfekt.


Søde julefigurer i marcipan

Du skal bruge: Marcipan, frugtfarve, kageforme, forskellige slags pynt, eventuelt flormelis og chokolade.


Sådan gør du:


  • Bland/ælt marcipan med frugtfarve i forskellige flotte farver.
  • Tilsæt eventuelt lidt flormelis til marcipanen, så er den lettere at forme.
  • Rul marcipanen ud med en kagerulle.
  • Tryk figurer ud med kage-udstiksforme med julemotiver.
  • Overtræk eventuelt figurerne helt eller delvist med chokolade.
  • Pynt med krymmel, nødder og hvad I ellers synes.


Havregrynskugler med marcipan

Du skal bruge:

  • Marcipan (125 gr.)
  • Smør (75 gr.)
  • Flormelis (en deciliter).
  • Havregryn (150 gr.)
  • Kakaopulver (et par skefulde).
  • Chokolade – krymmel, kokosmel, kakao eller anden pynt.


Sådan gør du:


  • Riv marcipanen på et rivejern.
  • Bland smør, flormelis, havregryn og marcipan sammen.
  • Opløs kakao i vand og bland/ælt det godt sammen med de andre ting.
  • Rul kugler i de størrelser, du synes passer.
  • Dyp eventuelt i chokolade. Du kan sætte kuglerne på pinde, f.eks. tandstikker, til at holde i.
  • Rul i pynt, hvis du ikke synes, der er nok med chokoladen. Sæt eventuelt en nød, en mandel eller et lille stykke slik i toppen.


Kuglerne er klar til at blive spist efter et par timer i køleskabet.





Chokoladekage – nem opskrift

Du skal bruge:

  • Sukker (200 gr.)
  • Hvedemel (125 gr.)
  • Kakaopulver (3-4 spiseskefulde).
  • Vaniljesukker (2 teskefulde).
  • Bagepulver (2 teskefulde).
  • Smør (200 gr.)
  • Æg (2 stk.)
  • Mælk (1-1½ dl).
  • Lidt salt.
  • Flormelis, hvis der skal glasur på.


  • TIP: Giv din chokoladekage ekstra smag af jul ved også at tilsætte en teskefuld stødt kanel.


Sådan gør du:

  • Bland/sigt de tørre ingredienser (sukker, mel, kakao, vaniljesukker, bagepulver, salt og eventuelt kanel) sammen i en skål.
  • Tilsæt smeltet smør, æg, mælk og pisk dejen sammen.
  • Hæld dejen i en springform som er foret med bagepapir.
  • Bag kagen i 30-35 minutter ved 175 grader i en almindelig ovn. Tjek at den er gennembagt ved at stikke en tandstik eller trægrillpind ned midt af kagen.
  • Rør flormelis sammen med lidt vand til glasur. Bland kakaopulver i, hvis glasuren skal være brun. Lad kagen køle af, før du kommer glasuren på.


Pynt eventuelt yderlige op til kagejul med krymmel, små sukkerhjerter eller hvad du ellers synes.



HUSK: Vi har et overraskende stort udvalg – til ALTID LAVE PRISER!

Nemmere bagning og madlavning