• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 44,-
Julebag

Julebag – er du klar og har det hele?  

Vaniljekranse, pebernødder og andre lækre julekager. Julebag med børn


At julebage småkager og andre kagelækkerier, der får hele huset til at dufte af jul, er en dejlig tradition. Der findes heldigvis mange gode juleklassikere, der ikke er specielt svære at bage. Og mange forskellige sjove julekager, som familiens yngste også kan være med til at pynte flot. Se opskrifter og bagetjeklister her.  


Julebag - børn kan sagtens være med    

Julekage-dej til kager, der er nemme at lave dej til, hurtige at bage og sjove at pynte:    

Muffins – opskrift (Husk forme til muffins som du kan få både i alu og papir)

Brunkager – opskrift

Peberkager – opskrift


Julekager som sjove figurer 

Lav kagerne om til sjove julefigurer ved at give dem form som stjerner, julemænd, snemænd, julesokker og engle. Du skal bare bruge et sæt juleudstiksforme.   


Julekagerne kan dekoreres med glasur og andre søde sager. Brug en kagesprøjte (kan også bruges til dej, f.eks. til vaniljekranse) eller brug sprøjteposer.


TIP: Husk også de særlige ingredienser til julebagningen: Vaniljestænger / Hasselnødder / Valnødder / Mandler


Bageudstyr - tjeklisten til årets julebagning  

Det er altid ærgerligt at være godt i gang årets julebagning, og så opdage midt i det hele, at du mangler praktisk eller nødvendigt bageudstyr. Så inden julebageriet starter for alvor – tjek lige: Har du?

Bagepapir

Kagerulle

Bagepenselsæt

Røreskåle

Målekander


TIP: At bruge en bagemåtte i silikone når du bager lækre kager til jul kan være en rigtig god ide af flere grunde: Skåner bordpladen, dejen slipper let og bagemåtten er nem at gøre ren – enten med opvaskebørste eller i opvaskemaskinen.


To af julebagningens klassikere  

Der er ikke noget, der dufter mere af jul end vaniljekranse. Eller noget der knaser bedre end marengs i den særlige juleudgave, hvor du tilsætter knuste bolsjer, f.eks. med smag af frisk pebermynte.    



HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg  

Udover alt til julebagningen har vi også adventskranse til fyrfadslys, guldspray, sølvspray julefigurer og huse til Nowel Juleby og rigtig mange andre juleting.   

Opskrifter til julebag


Muffins - grundopskrift

Det skal du bruge

150 gr. hvedemel

125 gr. sukker

100 gr. smør

¾ dl. mælk

2 æg

1 tsk. bagepulver

1 ½ spsk. kartoffelmel

1 tsk. vaniljesukker  


Ekstra smag?

Tilsæt f.eks. kakao (1-2 spsk.), bær (friske eller frosne), rosiner, æblebåde, chokoladestykker eller noget andet, du godt kan lide.   


Bagning

12-14 minutter ved 225°


Sådan gør du

  • Smelt smørret i en gryde (forsigtig varme) og tilsæt mælk. Det må ikke koge.  
  • Pisker æg og sukker let sammen.  
  • Bland mel, kartoffelmel, vaniljesukker og bagepulver i en skål.
  • Derefter tilsætter du skiftevis de to flydende blandinger (smør/mælk, æg/sukker) og rører sammen.
  • Hæld dejen i muffinsforme.    


Til top


Brunkager

Det skal du bruge

450 - 500 gr. hvedemel

250 gr. smør

250 gr. sukker  

100 gr. hakkede, smuttede mandler

¾ dl. lys sirup

25 gr. sukat, finthakket

1 spsk. stødt kanel

1 ½ tsk. potaske

1 spsk. vand  

1 tsk. stødt nellike


Bagning

7-8 minutter ved 175°  


Sådan gør du

  • Skær smør ud i mindre stykker og smelt det med sukker og sirup i en stor gryde. Husk at røre rundt. Det skal smelte ved jævn varme og må ikke koge.
  • Kom den smeltede blanding i en skål og tilsæt nellike, kanel, sukat og mandler. Rør rundt til blandingen er halvkold (26-28°).
  • Opløs potasken i vand (mærk med lillefingeren at det føles lunkent) og rør det i den krydrede, flydende blanding.  
  • Rør til dej med melet – lidt ad gangen.  
  • Dejen deler du op i tre portioner, som trilles til ruller, der er cirka fem centimeter i diameter.  


Derefter skal din brunkagedej opbevares tildækket i køleskabet i mindst et døgn.


  • Skær rullerne i tynde skiver og læg dem på bagepapir på bageplader.
  • Bag dine brunkager øverst i ovnen og lad dem køle af på en bagerist.


Til top


Peberkager   

Det skal du bruge

650 gr. hvedemel

250 gr. brun farin

200 gr. smør

1½ dl. sirup, mørk

1½ dl. piskefløde

1 spsk. natron  

1 spsk. stødt kanel

1 spsk. stødt ingefær

½ spsk. stødt nellike

½ spsk. stødt kardemomme

½ tsk. stødt hvid peber


Til glasur: 200 gr. flormelis og 3 spsk. æggehvider (pasteuriserede)


Bagning

5-7 minutter ved 200° midt i ovnen til de har en flot gyldenbrun farve.


Sådan gør du

  • Smelt smør, mørk sirup og brun farin i en gryde. Varm op til kogepunktet og tag gryden væk fra varmen
  • Tilsæt piskefløde og krydderier. Rør det hele godt rundt.
  • Tilsæt natron og mel. Rør dejen sammen, tryk den flad og kom den i en pose.


Derefter skal dejen hvile på køl i mindst 2½ time. Dejen skal tages ud og opbevares ved stuetemperatur cirka ½ før den skal rulles ud og bruges.


  • Rul dejen tyndt ud (drys lidt mel på bordet, så den ikke hænger fast).  
  • Stik dine peberkager ud til julefigurer med kageforme og læg kagerne på plader med bagepapir.
  • Lad kagerne køle på pladen et par minutter, indtil du kan flytte dem over på en rist, hvor de kan ligge og blive sprøde.


Glasur til pynt

  • Pisk flormelis og de pasteuriserede æggehvider sammen.
  • Kom eventuelt glasuren i en sprøjtepose, så er den lettere at styre.
  • Pynt dine peberkagerne med flotte glasurmønstre.


Til top


Vaniljekranse    

Det skal du bruge

375 gr. hvedemel  

375 gr. smør  

250 gr. sukker  

125 gr. kartoffelmel  

100 gr. smuttede mandler

1 vaniljestang

1 æg


Bagning

8-9 minutter ved 200°


Sådan gør du

  • Hak vaniljestang/mandler fint og bland sammen.
  • Bland hvedemel/kartoffelmel sammen. Skær det kolde smør i små stykker og smuldr det i melet.  
  • Tilsæt vanilje/mandelblandingen og sukker.  
  • Saml dejen med ægget med det samme.


Derefter skal dejen hvile koldt og tildækket til næste dag.


  • Kør dejen igennem en kødhakker. En frontplade med et hul som en lille stjerne, giver det rigtig mønster.  
  • Skær stængerne i lange stykker (8-10 cm) og form dem til kranse på en bageplade med bagepapir.


Til top


Julemarengs med knas     

Det skal du bruge

200 gr. flormelis

175 gr. sukker

50 - 100 gr. knuste pebermyntebolsjer

5 æggehvider

Et par dråber eddike


Bagning

Mellem en og halvanden time ved 100° - midt i ovnen. Bages til de er helt tørre og gennembagte eller kun til de er tørre udenpå og bløde i midten – det er en smagssag.


Sådan gør du

  • Pisk æggehvider, sukker og eddike godt sammen til en fast/ikke flydende blanding.
  • Sigt flormelis ned i skålen.  
  • Kom bolsjerne i (de skal være knust i helt små stykker) og pisk stykkerne sammen med dejen.  
  • Sprøjt dejen ud som små toppe på en bageplade med bagepapir.  


Til top