Rengøring af grill 

Se hvordan du får grillen og grillristen helt ren


Grillrengøring

Hvordan renser man en gasgrill eller en kulgrill? Hvad med grillristen, og er der overhovedet grund til at bruge tid på rengøringen? Svaret er ja, det er der bestemt. Her får du tre gode grunde til jævnligt at gøre grill og grillrist rene. Du får også tips og tricks til nem og effektiv rengøring.

TIP: Trænger du til en helt ny grill? Vælg mellem Gasgrill og Grill til kul

Grillrengøring

3 gode grunde til jævnlig rengøring af grill

Længere levetid til grillen. Regelmæssig rengøring og aftørring af alle grillens dele forhindrer rust og andre former for korrosion af din grill. Det forlænger grillens levetid, så du kan have glæde af den i flere år.

Sundhed. Bakterier elsker gamle mad- og fedtrester. Og selvom varmen udrydder en del af dem, kan skadelige bakterier og mug forårsage ubehag, maveonde og i værste tilfælde madforgiftning, hvis de bliver blandet sammen med de fødevarer, du griller.

Bedre smag. Gamle madrester kan give en ubehagelig smag til den mad, du griller. En ren grill er forudsætningen for god og autentisk smag. Desuden fungerer grillen mere effektivt, hvis den fri for brændte rester fra tidligere grillmåltider.

Grillrengøring


Hvordan får jeg grillristen helt ren?

Det er lettest at gøre grillristen ren for fastbrændte madrester, når den endnu ikke er helt afkølet.
Rens risten med en god grillbørste, mens den stadig sidder på grillen. Dagen efter kan du samle resterne op og eventuelt skylle og tørre risten efter med en klud dyppet i varmt sæbevand for at gøre den helt ren. Pas på tøjet og husk rengøringshandsker.      

Hvis grillristen er meget beskidt, kan du eventuelt starte med at lægge den i blød i en spand/balje med varmt vand, så nogle af de fastbrændte rester løsner sig lettere. Derefter kan du få din grillrist ren igen med følgende metode: Smør risten grundigt ind i brun sæbe eller spray med grillrens. Hvis du bruger sæbe, kan du lægge risten i en tætsluttende affaldssæk, lukke sækken godt til og lade den ligge til næste dag.

Dagen efter vasker du risten grundigt af med en svamps og rent varmt vand. Smør grillristen til sidst med solsikkeolie eller rapsolie (ikke olivenolie, der afgiver smag og bliver harsk), så sidder det, du griller, ikke så let fast næste gang. Madolie-tricket er også smart, lige før du lægger maden på den varme rist, næste gang der er gang i grillen.

Grillrengøring

Hvordan fjerne jeg mug fra grill og grillrist?

Rengør med varmt vand og et fedtopløsende rengøringsmiddel, f.eks. opvaskemiddel for at fjerne muggen. Skyl grundigt efter med rent vand og afslut med at tørre efter med en ren klud.

TIP: Mangler du noget til rengøringen eller til grillen? Rengøringsmidler / rengøringsartikler / grilltilbehør

Hvordan fjerner jeg rust fra grill og grillrist?

Rust kan forkorte levetiden på en grill eller en grillrist, der ellers kunne have holdt i mange år. Heldigvis kan overfladerust ofte fjernes med almindelig eddike eller med en opløsning af eddikesyre. Du blander én del eddikesyre med tre dele lunkent vand og gnid opløsningen på de rustne områder med en blød svamp. Gentag behandlingen et par gange, hvis rusten ikke forsvinder første gang.


SIKKERHED: Husk at bruge rengøringshandsker der beskytter huden mod syre og pas på ikke at få det i øjnene.  

Indvending og udvendig rengøring af grillen

  • Vent til grillen er helt afkølet
  • Skrab indvendige sider og bunden af grillen ren for madrester og fedt ved at bruge et stykke alufolie/stanniol, som er krøllet sammen.
  • Er der rester, der stadig sidder fast, kan du løsne dem med en grillbørste.
  • Fjern, tøm og rengør til sidst drypbakken for fedt og madrester.
  • Rengør grillen indvendigt med varmt vand, svamp og opvaskemiddel eller et andet fedtopløsende rengøringsmiddel.  
  • Udvendig kan du også vaske grillen for fedtrester og snavs med varmt vand og en mild sæbe eller almindeligt rengøringsmiddel.

Er det en kulgrill, skal du selvfølgelig starte med at fjerne asken. Husk at asken skal være helt kold, før den lægges i en lukket pose og derefter i affaldsspanden til restaffald. Lad være med at tømme asken i kompostbunken eller et andet sted i haven, da der kan være rester efter tungmetaller i.   

HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg