• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 29,-
Hækklipning

Sådan klipper du hækken pænt

Udstyr, sikkerhed og den rigtige teknik til hækklipning



Hvordan klipper man egentlig sin hæk? Altså uden at komme til skade med hækkeklipperen eller grensaksen. Og på en måde, så den nyklippede hæk kommer til at se pæn og lige ud. I denne artikel får du en guide til værktøj, sikkerhed, klippeteknik og bortskafning af alt det, du har klippet af.


Men først svar på det spørgsmål, de fleste har stillet sig selv:


Hvornår skal hækken klippes?


Skal hækkeklipperen på arbejde én eller to gange om året? Det er der delte meninger om. Vælg den model for hækklipning, der passer bedst til dit temperament. Eller til den type hæk du har. Slå planterne op eller spørg på planteskolen eller i havecenteret. Nogle hæktyper har bedst af at blive klippet på et bestemt tidspunkt af året.


  • Hækklipning to gange om året. Første gang først på sommeren i juni og så igen sidst i september. Helst ikke senere da begyndende nattefrost kan give skade på nyklippede hækplanter.


  • Hækklipning én gang om året. Lad hækken gro til sidste halvdel af juli eller starten af august. Så er fuglenes unger også fløjet fra reden, hvis du gerne vil tage hensyn til det, og du risikerer ikke at stresse forældre eller afkom.


Hækklipning trin-for-trin


  1. Forberedelse: Tjek på forhånd, at du har alt, du skal bruge (se tjeklisten længere ned i artiklen) og at alt virker som det skal. Der er ikke noget mere irriterende, end at skulle på indkøb, når man lige er kommet godt i gang med at klippe hækken. Tjek også lige vejrudsigten, ik?

  2. Fjern døde grene og tynd ud. Start med at fjerne døde eller syge grene ved at klippe dem helt tilbage til hovedgrenen eller stammen med en grensaks. Det giver en sund hæk og fremmer væksten. Tynd eventuelt lidt ud i områder, hvor hækplanterne er groet meget tæt. Det giver lys og luft.

  3. Afmærk hækkens form og højde. Brug snore til at markere den ønskede form og højde på din hæk. Det er god hjælp til at opnå en ensartet og lige klipning. Du kan også bruge træpinde eller en klat maling til at markere start- og slutpunkter.

  4. Klip hækkens top og sider. Begynd med at klippe toppen af hækken. Lav jævne, vandrette og ikke for hurtige bevægelser fra side til side, hvis du bruger en elektrisk hækkeklipper. Fortsæt med at klippe siderne af hækken på samme måde, nu med jævne, lodrette bevægelser op og ned. Klip nedefra og opad, så det du klipper af, ikke hænger fast i det uklippede nedenunder.

  5. Trim til sidst. Hvis der er behov for yderligere trimning eller finpudsning, kan du bruge beskæresaks eller en grensaks til at rette eventuelle uregelmæssigheder.


Tjeklisten - værktøj til klipning af hækken


  • Hækkesaks. Den håndholdte metode. Fin hvis din hæk ikke er særlig stor.



  • Grensaks til de grene, der er for kraftige til hækkeklipperen, og store grene fra træer og buske, der er i vejen.


  • Grenkædesav til særligt kraftige grene, eller hvis du skal skære en gammel, hullet hæk helt i bund.


  • Stige. MEN: Vær omhyggelig med, at stigen står godt fast, hvis kravler rundt med en elektrisk hækkeklipper. Flyt hellere stigen en gang ekstra, så du kan nå uden at skulle strække dig så meget, at stigen vælter eller vipper.


Husk sikkerheden når du skal klippe hækken: Have- og arbejdshandsker til at beskytte hænderne, beskyttelsesbriller til øjnene, høreværn til ørerne.


TIP: Se også efter sværdlængden, altså selve savtakkerne, der klipper grenene over, når du køber en elektrisk hækkeklipper. Har du en meget høj hæk, er det en fordel at vælge en hækkeklipper med et langt sværd, der kan nå det hele.


Tjeklisten – oprydning efter hækklipning


  • Løvrive. Til at rive de afklippede grene sammen. De sætter sig let fast i en almindelig rive.




  • Trailer. Hvis du har meget og hækaffaldet skal afleveres på miljø-/genbrugspladsen.

  • Store affaldssække. Hvis de haveaffald bliver afhentet, skal de være af papir.


Skal du klippe en ny hæk eller en gammel hæk?


Hvis din hæk er nyplantet, så vent med at klippe den første gang til hækken har den ønskede højde. Ellers risikerer du, at hækken aldrig bliver højere. Når hækken først er så høj, som du vil have den, kan du godt skære 25-30 cm af toppen hvert år.


Er det en gammel hæk, der er blevet tynd visse steder, kan det være et godt trick at skære den helt ned, så planterne skyder på ny og bliver tættere. Men husk lige at blive enig med naboen om dét projekt, før du går i gang.


HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg


Udover hækkesaks, grensaks og elektriske hækkeklippere, stiger og trillebører har vi blandt andet også redskabskure, robotplæneklippere, græsfrø, gødning og mange andre ting til haven.