• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 29,-

Byg din egen flotte pergola

Trin-for-trin byggeguide med indretningsidéer


Højbede i haven

En pergola er en dekorativ overdækning af terrassen eller et andet sted i haven, hvor det vil være hyggeligt eller bare flot med et åbent haverum, som har grønt tag af skyggegivende levende planter. I hvert fald efter et par år, når planterne er blevet store nok. Taget på en pergola kan også være et sejl der giver skygge.


Idéen med at skabe et ekstra uderum eller en flot overdækket havegang med åbent tag, kan føres helt tilbage til oldtidens Egypten. I nutiden er der især mange flotte pergolaer i Sydeuropa. Ordet ‘Pergola’ er italiensk og betyder ‘søjlegang/rum overgroet af slyngplanter’.


Pergola i træ

TIP: Indret din pergola med lækre loungemøbler til haven.

Byg en pergola i din have

Sådan gør du, når du skal bygge en flot pergola over terrassen, haveindgangen eller et andet sted i haven.


Det er heldigvis en forholdsvis enkelt konstruktion at bygge en pergola. Pergolaer kan selvfølgelig varieres på mange måder, men kendetegnende for alle konstruktioner er, at en pergola består af lodrette søjler eller stolper, med vandrette lægter/reglar som tag. Lægter er uhøvlede og altså mere rustikke, reglar er høvlede lægter med glatte overflader, som giver et mere ‘møbelagtigt’ udtryk.


Her får du en trin-for-trin byggeguide til pergola.


Opmåling

Trin 1: Planlæg placering, udtryk og størrelse

Start med at overveje faktorer som solretning og vindforhold, hvis du planlægger at pergolaen skal fungere som uderum. Når du har fundet en god placering: Mål op, mærk af, så du får en fornemmelse af størrelsen, og lav en tegning af pergolabyggeriet, hvis du ikke allerede har en.  


Tag stilling til, hvor høj pergolaen skal være. Tag lige lidt over ståhøjde giver en mere huleagtig fornemmelse, når eventuelle planter er groet op og dækker, mens f.eks. en halv meter ekstra giver fornemmelsen af et større rum.


Antallet af soltimer har betydning for, hvilke planter der vil trives og gro op som tag i din pergola. Skyggeplanter som efeu, klatrehortensia, vedbend og nogle kaprifoliearter behøver ikke så meget sol. Andre typiske pergolaplanter som blåregn, vindrueplanter og klematis skal have mere lys og varme.  


Det skal du bruge:

Trin 2: Materialer og værktøj

Den enkleste form er en pergola med fire lodrette hjørnestolper og fire vandrette stolper som tagets ramme. Skal pergolaen overdække en længere havegang, eller være så stor, at der f.eks. er god plads til loungemøbler og grill, skal du nok bruge flere.


Afhængigt af, hvor pergolaen skal stå, kan du bruge stolpesko/stolpefødder, der kan skrues fast, eller du kan grave stolperne ned. Husk, hvis stolperne skal i jorden, at regne den ‘underjordiske’ del med i stolpernes samlede længde.


De vandrette lægter/reglar, der udgør pergolaens tag, lægges typisk med en afstand på 20 – 30 cm. I forhold til længden giver det en flot effekt, hvis de også stikker 20 – 30 cm ud over tagrammens sider. Husk at regne det med i den samlede længde også.


Det skal du bruge:


Beregn og skriv antal/længder ned, før du køber ind:


Hvis stolperne skal i jorden:


Værktøj:


TIP: Kap- geringssav – rigtig smart, når du skal lave mange præcise snit i træ.

billede

Trin 3: Opsætning af stolperDet er vigtigt, at alt er rigtig tørt, før du går videre. Se tørretid på emballagen.


  • Skrue stolpefødderne fast og derefter pergolaens stolper i beslag / eller bor huller i jorden, placer stolperne og fyld op med tørbeton/stolpebeton.


Trin 4: Montering af tag

​​​​​​​

  • Saml stolperne til pergolaens tagramme med hjørnebeslag. Vend beslagene på hovedet, så den del der skal rumme toppen af de lodrette stolper, vender opad.


  • Vend rammen rigtigt og få hjælp af et par stærke arme til at løfte den på plads.


  • Brug en hammer til at slå alle hjørnebeslag helt i bund over de lodrette stolper.

​​​​​​​

  • Skrue lægter/reglar fast (på skrå̊ ind i hver side og ned i stolpen) med ens mellemrum på toppen af pergolaens tagramme.


TIP: Et stolpevaterpas er genialt når du skal kontrollere, at stolperne står helt lodret.

billede

Trin 5: Indret din pergola med ekstra hygge

Hvis du skal bruge din nye pergola til ekstra uderum kan du f.eks. indrette med:HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg.

Læs katalog med værktøj

Find værktøjet til dit byggeprojekt
Læs kataloget her
Læs katalog med værktøj