Fastelavn – er mit navn
Sjov fastelavnsfest for børn – opskrift på fastelavnsboller

Fastelavn er en skøn og hyggelig tradition, hvor både børn og deres voksne kan være med til at klæde sig ud, slå katten af tønden og bage lækre fastelavnsboller.
Hvornår er det fastelavn?
I 2025 er det fastelavn søndag den 2. marts 2025.
Fastelavnssøndag flytter lidt rundt fra år til år. Det er altid den søndag, som ligger syv uger før påskedag. Mange, f.eks. skoler, fritidsklubber og børnehaver, holder også fastelavnsarrangementer dagen efter, altså mandag 3. marts.
TIP: Dragter, pynt og tønder til fastelavn
Her får du tips og tricks til en god fastelavnsfest med børn, svar på hvor fastelavnstraditionen kommer fra og hvad det egentlig er for noget, det der men en kat i en tønde. Vi har fundet en nem opskrift på fastelavnsboller, så der er lidt lækkert til kattekongen, kattedronningen og alle deres smart udklædte gæster.



Det skal du bruge til fastelavnsfest for børn
Har du det hele til fastelavnsbordet, til at pynte festligt op og til at slå katten af tønden?
Slå katten af tønden
Pynt og lækkerier til fastelavn
- Fastelavnsæske med flot pynt til seks personer
- Fastelavnsguirlande med flag og katte
- Balloner
- Slik og snacks
Udklædning - smarte og sjove dragter
Hvem dukker op til fastelavn i år? Måske en af de her flotte udklædninger:
- Superhelt – Boom! Så er vi i gang
- Sommerfugl – med vinger i flotte farve
- Alien – rummonster med fire arme
- Popcorn – knasende sprød udklædning
- Cleopatra – elegant egyptisk dronning
Spørgsmål og svar om fastelavn
Hvorfor holder man fastelavn?
Traditionen med fastelavn stammer fra det det tyske ‘Fastelavent’, der betyder ‘aftenen før fasten’. I gamle dage markerede fastelavn starten på kirkens 40 dages faste uden kød. Det med at klæde sig ud kommer fra en gammel skik, hvor karlene sværtede sig sorte i ansigterne og besøgte nabogårdene for at få lidt lækkerier inden den kødfri fastetid.
Hvornår rasler man til fastelavn?
Udklædte børn kan ringe på dørklokkerne og ‘rasler’, for at vise deres flotte udklædninger frem og få slik. Man kan rasle både fastelavnssøndag og mandagen efter. Når der bliver lukket op, synger børnene oftest: ”Boller op, boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.”
Find slik og snack til fastelavn her
Hvorfor slår man katten af tønden til fastelavn?
I middelalderen blev sorte katte forbundet med ulykke og trolddom, som man så håbede at slippe af med ved at sætte en kat ind i tønden og banke/smadre ondskaben væk. I dag er kattene heldigvis erstattet af slik og eller andre godter, der falder ud af tønden, når bunden bliver slået løs.
Hvem bliver kattekonge og kattedronning?
Det mest almindelige er, at kattekongen er den, der slår bunden ud af tønden. Kattedronningen er den, der slår det allersidste stykke af tønden løs. Man kan også bytte om på de to - så kattedronningen slår bunden løs og kongen det sidste stykke. Eller lade konge/dronning afhænge af, om det er en pige eller en dreng, der slår de afgørende slag med køllen.
TIP: Fine hårbøjler og øjemasker til fastelavn – supplement til hjemmelavede dragter og nem udklædning for voksne der også vil lege lidt med.

Fastelavnsboller – nem opskrift I kan bage selv
Bag jeres egne lækre boller med creme- eller syltetøjsfyld. Her får du en nem opskrift, og er det en fastelavnsfest med børn, kan I jo sætte gang i hjemmebageriet som en hyggelig fælles aktivitet. Så kan fastelavnsbollerne være klar, når I er færdige med at slå katten af tønden. PS. Hvis du laver creme som fyld, så lav den først, så den kan køle af mens dejen bliver klar.
Fastelavnsboller – nem opskrift I kan bage selv
350 gr. hvedemel
50-60 gr. sukker
125 gr. smør1 æg
1 dl. mælk
25 gr. gær
Lidt salt
Bagning
12-14 minutter ved 200°
Til vaniljecreme:
2 dl. mælk
1 æg
30 gr. sukker
1 spiseskefuld majsstivelse eller hvedemel
1 teskefuld vaniljesukker
Du kan også købe cremepulver, der bare skal tilsættes væske, eller bruge syltetøj som fyld.
Sådan gør du - dej:
1. Varm mælk til den føles behageligt ‘lillefingerlun’, og rør gæren ud i mælken. Det er lettere, hvis du smuldrer gæren i mindre stykker
2. Tilsæt mel, sukker, blødt smør, æg og salt. Rør/slå dejen godt sammen.
3. Stil dejen til hævning i en time. Stil i en skål et lunt. Dæk med et lår eller et viskestykke.
4. Rul dejen ud til en stor firkant og skær ud i 12 eller 15 stykker. Læg en lille skefuld creme eller syltetøj på hver firkant, som derefter samles til en lukket pakke, så fyldet ikke løber ud, og til sidst rulles til runde boller.
5. Stil fastelavnsboller på en plade med bagepapir. Vend toppen nedad, så er der mindre risiko for, at fyldet løber ud.
Bollerne skal efterhæve 45 min (dæk dem med et viskestykke), pensles med lidt æg og bages 12-14 minutter ved 200°. Lad dem køle lidt, når de kommer ud, og pynt derefter med hvid glasur (flormelis og vand) eller brun (tilsæt kakao)
Sådan gør du - creme:
1. Pisk mælk og æg sammen. Brug en gryde med tyk bund, så det ikke brænder på. Pisk mel/majsstivelse, sukker og vaniljesukker i.
2. Bring blandingen i kog ved jævn varme – husk at røre rundt hele tiden. Kog 3-4 min.
3. Hæld cremen i en skål og lad den køle af. Dæk skålen tæt med husholdningsfilmfilm, så der ikke kommer skind cremen.
