Konfirmation – inspiration til festen
Giv konfirmanden en rigtig god dag

Her får du gode ideer til underholdning og tjekliste til konfirmationen, så du kan arrangere en festdag, der bliver helt fantastisk for både konfirmand og gæster. Du kan også se svar på en række typiske spørgsmål om traditionen for at holde konfirmation for danske teenagere, som er på vej til at blive voksne.
Mad og drikke til konfirmationen
Der er ingen regler for, hvad man serverer til en konfirmation, så det kan være mange forskellige ting alt efter, hvad konfirmanden synes. Det kan være ‘fin middag’ med flere retter, servering og bordkort, eller det kan være mere uformelt med en lækker buffet, tapas eller deleretter, der bliver stillet på bordene.
Konfirmationsmad og drikke på en kreativ måde
Skal serveringen være lidt anderledes kan I leje eller lave jeres egen foodtruck/madbod med burgere, pizza, vafler, pandekager eller is. En mocktail-bar med alkoholfri drinks plejer også at være populær blandt de unge konfirmationsgæster og andre gæster, der ikke drikker alkohol eller som bare vil spare lidt på den undervejs i festen.
Tjeklisten til konfirmationsfesten hjemme

TIP: Skal du bruge et festtelt? Find den rigtige teltstørrelse til havefesten her


Hvad kan man lave som underholdning til en konfirmation
God underholdning til en konfirmation er indslag fra venner og familie, der har konfirmanden som hovedperson. En god tale er altid fint. Her får du et par andre gode idéer til konfirmationsunderholdning.
- Quiz om konfirmanden. Lav 10 sjove og overraskende spørgsmål om konfirmanden. "Hvad er hendes livret?" – "Hvad var hans første kælenavn?" – “Hvem følger hun på Instagram?” – “Hvad hader han mest om lørdagen?” og lignende. Spørgsmålene kan være med eller uden svarmuligheder. Quizzen kan slutte med, at konfirmanden selv fortæller, hvad de rigtige svar er.
- Sang om konfirmanden. En dansk festklassiker er at skrive en sjov og personlig sang om dagens hovedperson. Ligesom quizzen kan den komme rundt om konfirmandens forskellige præferencer, særheder og vaner. Og så giver det jo en mulighed for en lille forfest, hvor sangskriverne mødes og får skrevet versene.
- Video og slideshow. Videohilsner fra gæster, der ikke kunne være med eller en sammenklippet film- eller fotocollage med konfirmanden i hovedrollen er god underholdning. Kan eventuelt indgå som del/afslutning af en mere traditionel tale.
- Med i kufferter/med på en øde ø. Hvad skulle konfirmanden have med (fordi de er helt uundværlige ting for ham/hende!) på en rejse eller en øde ø? Du kan enten vise tingene som billeder eller have dem med, så du kan pakke kufferten eller rygsækken, mens du fortæller hvorfor de skal med.
- Hvem kender konfirmanden bedst. Lav en lille scene og sæt to gæster eller to hold til at svare på spørgsmål og dyste om, hvem der kender konfirmanden bedst. Det kan være et quizshow, hvor du efterligner et kendt tv-show med buzzere, pointtavle og hvad der ellers hører med. Det kan også gøres mere enkelt, hvor det bare er den, der først giver lyd, som får lov til at svare.
Hvad kan man lave for børn til en konfirmation?
Hvis der er små gæster med til konfirmationen, er det smart med nogle aktivitetsmuligheder, så de kan brænde noget energi af, mens de voksne bliver siddende ved bordet. Vi har samlet fem underholdende og sjove udendørs havespil til små og store legebørn.

Spørgsmål og svar om konfirmation
Hvornår bliver man konfirmeret?
I Danmark bliver man som regel konfirmeret i 7. eller 8. klasse, når man er 13–14 år gammel. Konfirmationerne foregår typisk i foråret, især i april og maj, ofte efter påske. Datoen aftales med præsten og kirken i det sogn, hvor den unge går til konfirmationsforberedelse.
Hvad er konfirmation?
I folkekirken i Danmark er konfirmationen en bekræftelse af dåben. På det mere hverdagsagtige plan er det også en markering af at den unge konfirmand er ved at blive voksen, eller som man ofte siger i festtalerne ved ‘at træde ind i de voksnes rækker’. Hvis man gerne vil markere det, men ikke er religiøs, kan man f.eks. holde borgerlig konfirmation/nonfirmation eller humanistisk konfirmation.
Hvad betyder konfirmation?
Ordet "konfirmation" kommer af det latinske ‘confirmare’, som betyder ‘at bekræfte’ eller ‘styrke’. I den kristne kirke henviser det til, at den unge bekræfter sin dåb, og at Gud bekræfter sit løfte om at være der for konfirmanden. Er konfirmanden ikke blevet døbt som lille, er det også muligt at blive døbt som teenager efter aftale med præsten.
Kan jeg blive konfirmeret?
Kravene til at kunne blive konfirmeret er ifølge folkekirken.dk at du:
- Er døbt med den kristne dåb og medlem af folkekirken
- Har fulgt konfirmationsforberedelsen
- Er fortrolig med den kristne børnelærdom
- Har deltaget i folkekirkens gudstjenester
Se flere spørgsmål og svar om konfirmation hos den danske folkekirke


Hvad skal man bruge til konfirmationsfest i haven?
Skal du holde reception, frokost, middag eller sommerfest for konfirmanden inde eller i haven? Her får du lige tjeklisten til alt det, du kan få brug for – til ALTID LAVE PRISER!