• Landsdækkende bytteservice
 • Fragt fra kr. 29,-
Helt rent tøj i vaskemaskinen

Helt rent tøj i vaskemaskinen

Sådan undgår du de typiske fejl, når du vasker


Rigtig vask forlænger dit tøjs levetid og holder tøjet i facon længere.


Ved at bruge din vaskemaskine rigtigt i hverdagen får du tøj, der ikke bare ser helt rent ud, men også føles og lugter rent. Du undgår også at tøjet får kedelige, forkerte farver eller bliver ødelagt på andre måder. Og så holder vaskemaskinen for resten også længere, hvis du husker at vedligeholde og rengøre den.

​​​​​​​


Hvad er den rigtige vasketemperatur?

Høje temperaturer kan være effektive til at fjerne bakterier og pletter, men de kan også skade visse tekstiler. Læs altid på tøjets vaskemærke, hvad den anbefalede vasketemperatur og vaskemetode er.


TIP: Hvad betyder de forskellige vaskesymboler på tøjet? Se guide til vaskesymboler.


For de fleste tøj- og stoftyper er en vasketemperatur på 30 – 40°C nok. Sarte materialer som silke og uld skal generelt vaskes ved lavere temperaturer og på et skånsomt vaskeprogram eller i hånden.5 gode vaskeråd til at få tøjet rigtig rent i vaskemaskinen

​​​​​​​

 1. Forbehandling af pletter. For at sikre, at vanskelige pletter fjernes effektivt, kan du forbehandle dem, før du lægger tøjet i vaskemaskinen. Brug pletfjerner eller lidt vaskemiddel direkte på pletten. Gnid det meget forsigtigt ind i tøjet, der hvor pletten er, og lad det sidde i et par minutter før vasken og/eller læg i blød.

 2. Sorter dit tøj inden vask. Hvidt tøj, der har fået et skær af lyserød eller grå er rigtig ærgerligt. For at forhindre farveoverførsel og beskytte dit tøjs tekstur, bør du altid sortere det inden vask. Sorter efter farve: Hvidt, lyse farver, farver, sort. Det er også en god ide at sortere vasketøjet efter materialetype. Tøj i groft stof og med knapper og lynlåse, f.eks. jeans og jakker bør vaskes for sig selv for ikke at lave huller eller andre skader på de mere sarte ting. Nyt, farvet tøj bør vaskes for sig selv første gang for at komme af med eventuel overskydende farve.


TIP: Det er smart at have flere vasketøjskurve. Så kan du nemlig sortere på forhånd, så tøjet er klar til at komme i vaskemaskinen.


 1. Vasketemperatur og vaskemiddel. Tjek etiketterne på tøjet og følg vaskesymbolerne, der fortæller, hvilken temperatur tøjet skal vaskes ved, og om du skal bruge en bestemt type vaskemiddel. Der findes forskellige slags, f.eks. vaskemiddel til farvet tøj, vaskemiddel til hvidt tøj og vaskemiddel til sort tøj. Uld, silke og andre særligt følsomme stoffer bør også vaskes med specielt vaskepulver eller flydende vaskemiddel.

 2. Den rigtige mængde vaskemiddel. Læs på emballagen hvor meget vaskemiddel, du skal bruge til hver vask. Tøjet bliver ikke mere rent af, at du bruger ekstra meget vaskemiddel. Desuden kan overdosering efterlade rester på tøjet. Bruger du får lidt, for at spare på det, risikerer du, at tøjet ikke bliver ordentligt rent.

 3. Husk at vedligeholde din vaskemaskine. Du får det reneste tøj, og beskytter tøjet bedst, når din vaskemaskine er i topform. Rens regelmæssigt vaskemaskinens tromle og rengør filter/sæbeskuffe. Snavs og kalkaflejringer påvirker maskinens ydeevne, så den vasker dårligere. Brug f.eks. effektive 3-1-1 vasketabs, som fjerne både snavs og kalk. Det er især vigtigt at holde vaskemaskinens dele fri for kalk, hvis du bor i et område med hårdt (kalkholdigt) vand. Tjek vandets hårdhed her.  


TIP: Tørretumbler - smart hvis du ikke har mulighed før at hænge dit vasketøj op ude, eller hvis vejret ikke lige er til det. Du kan eventuelt lave en kombi og spare på energien: Brug tørretumbleren de første 15-20 minutter – og hæng derefter tøjet ud, så det hurtigt kan tørre færdig.


Undgå de typiske fejl ved tøjvask

Små detaljer kan have stor betydning for om tøjet bliver ordentligt rent og er uden huller efter en tur i vaskemaskinen.


 • Lynlåse er ikke lukket. Du risikerer at lynlåse og knapper sætter sig fast i andre tøjstykker og laver huller i dem. Luk alle lynlåse og knapper. Vend eventuelt vrangen udad på tøj med lynlåse og knapper, der kan hænge fast i andre ting.

 • Lågen er lukket, når du ikke vasker. Bakterier elsker et fugtigt miljø. Lad altid lågen stå på klem, når vaskemaskinen ikke er i brug.

 • Pudebetræk og dynebetræk er ikke lukket. Andet tøj, der ender inde i betrækket under vasken, bliver rullet sammen til en knude og bliver ikke vasket ordentligt rent. Husk at lukke sengetøjet.

 • Pletter gnubbes for hårdt før vask. Det slider på stoffet, når du gnubber hårdt, for at få en plet væk. Læg i stedet tøjet i blød før vask og/eller brug pletfjerner efter anvisningen på emballagen.
  ​​​​​​​

 • Det hvide tøj bliver gråligt. I vaskepulver til hvid vask er der et naturligt iltbaseret blegemiddel, der er med til at holde tøjet hvidt. Blegemidlet er ufarligt for vandmiljøet.


HUSK: Overraskende stort udvalg – til ALTID LAVE PRISER!    


Vaskemidler til tøjvask


Tørrestativer og tøjklemmer

Find dine hvidevarer her

Opdater til en lettere og smartere hverdag.
Læs kataloget her
Find dine hvidevarer her