• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 29,-

Drivhus eller orangeri?

Find ud af hvad der passer bedst til dine havedrømme


Drivhus

Et drivhus eller et orangeri forlænger havesæsonen med et lækkert uderum, og giver dig mulighed for at dyrke dine egne friske grøntsager og krydderurter. Især planter som tomat, agurk, chili og citrus trives godt med læ for vinden og den ekstra varme.


Farven af drivhuset eller orangeriet kan have stor betydning for, hvor godt det passer ind i havens samlede udtryk. Længere nede i artiklen, kan du se, hvilke modeller der er at vælge imellem i grøn, sort og sølv.


Du kan få drivhuse, vægdrivhuse og orangerier i mange forskellige størrelser. Fælles for alle typer og modeller er, at de skaber et skønt ekstra rum et sted i haven eller på terrassen. Du får plads til hjemmedyrkning af grøntsager, blomster og flotte grønne planter, som alt sammen trives fordi drivhusrummet er varmere end udenfor og giver læ for kold og irriterende blæst.


Hvor stort et drivhus må man bygge?

Så længe dit drivhus holder sig under 50 kvadratmeter behøver du ikke søge om byggetilladelse til eller anmelde det som småbyggeri til kommunen. Læs mere om Love og regler for sekundære bygninger (drivhuse, skure, garager, carporte og lignende.)

Drivhus
Drivhus

Hvad er forskellen på drivhus og orangeri?


Hvorfor hedder det drivhus, og hvad er et orangeri egentlig? Drivhuset hedder sådan, fordi det bruges til at drive planter til tidlig vækst i beskyttede omgivelser. Et mindre drivhus uden opvarmning kaldes også et væksthus.


Orangerier var oprindelig opvarmede glasbygninger, hvor ‘orangetræer’ (citrustræer som appelsin, citron og lignende) kunne overvintre. De tåler nemlig ikke frost.


I dag bruger man ‘orangeri’ mere bredt om større drivhuse, der først og fremmest er beregnet som opholdsrum, f.eks. en ekstra spisestue i haven, en lækker lounge i haven eller et ekstra lunt område på terrassen med plads til masser af flotte planter og måske endda mindre træer.​​​​​​​

Hvad koster et orangeri?

Orangerier er som regel større end drivhuse og derfor lidt dyrere. Se store drivhuse og orangerier her.

Forskellige typer af drivhuse og orangerier


  • Vægdrivhus – brug et stykke husvæg eller en del af terrassen og udnyt at husmuren bliver opvarmet i løbet af dagen og stadig afgiver varme, når solen er gået ned.
  • Minidrivhus – super løsning med opbevaringsrum og plads til f.eks. et par tomat- eller chiliplanter.   

TIP: Vælg drivhus efter farve: Grønne drivhusesorte drivhusealuminium/sølv drivhuse​.

Lappe huller og revner

Vælg den rigtig gødning til drivhus og orangeri

Det er vigtigt at tilføre ekstra næring til de planter, du har i drivhuset eller orangeriet. Forskellige plante har brug for varierende mængder af forskellige næringsstoffer. Det er en fordel at vælge gødning, der er specielt egnet til de plantetyper du har.Se hele udvalget af gødning her.

TIP: Tilbehør til drivhuset – drivhustermometer, hygrometer, planteophæng, vinduesåbner og meget andet.

billede

Kvalitetstid til mennesker og planter

Drivhuse og orangerier giver masser af gode havetimer, fritidsmuligheder og kvalitetstid til både planter og mennesker.


Du kan forspire planter og blomster i det tidlige forår, så der hurtigt kommer gang i køkkenhaven og farverige blomster i bede og krukker. Du kan også dyrke dine egne friske grøntsager, f.eks. tomater, agurker og krydderurter. Du vælger helt selv dine yndlingsgrøntsager, og ungerne kan jo så gulerødder og ærter i drivhusets beskyttede omgivelser, hvis de har lyst til det.


Hvis du indretter en del af drivhuset eller orangeriet med et par gode lounge siddepladser, har du et hyggeligt ekstra rum i haven. Det er guld værd både forår og sommer, når det bliver køligt hen på aftenen. Og når sommeren er forbi, kan du forlænge sidde-ude-sæsonen langt ind i efteråret.

Lappe huller og revner

TIP: Havemøbler til orangeriet – indret dit eget lækre uderum.

HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg