• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 29,-
Efterår i haven

Haven i efteråret

5 tips og gode ideer til havearbejdet


Selvom den lyse del af døgnet bliver mindre og temperaturen falder, er der stadig mange gode timer til havearbejde og udendørs hygge og afslapning i efteråret.

Måske er det nu, du skal i gang med projekt ‘byg selv en flot træterrasse’. Så er den klar til at tage i brug, når foråret kommer. Du kan også sagtens nå at indrette en hyggelig bålplads i efterårshaven, som kan forlænge havesæsonen med mange lune aftener.


Her får du 5 andre gode ideer til, hvad du kan lave i haven i efteråret for at for at beskytte og pleje dine planter, træer og buske bedst muligt, for at gøre havemøblerne vinterklar og for at få mest muligt ud af kompostbunken.


1. Flyt rundt og plant nyt

De tidlige efterårsmåneder er et godt tidspunkt til at plante nyt og flytte om. Gå en runde i haven og overvej om noget skal laves om. Tegn eventuelt en skitse for at visualisere dine haveplaner. Stauderne er fuldt udvoksede på denne årstid, så du kan se, hvor meget de fylder. Træer og buske er forbi vækstsæsonen og på vej i dvale, så de kan både nyplantes og flyttes nu. Samtidig har de haft hele sommeren til at samle kraft og udvikle rodnettet. Flyt og plant nu, inden det bliver for koldt.


Tjeklisten: Spadeskovl eller andre haveredskaberkompost til jordforbedringknæpude.


2. Beskæring af træer og buske i efteråret

Du kan beskære dine æbletræer og de fleste andre træer og buske i september, hvor de er holdt op med at vokse men samtidig er i god form, fordi de har samlet kraft og næring i sommermånederne. Fjern grene, der er visne eller angrebet af sygdom eller har sår i barken. Vær omhyggelig med rene snit fra helt skarpt beskæreværktøj, så du skader træer og buske mindst muligt. Vent til det sene frostfri forår med beskæring af frostfølsomme planter som roser, hortensia og sommerfuglebuske.


Tjeklisten: Beskæresaks til de mindre grene – grensaks til de større grene – topsaks hvis du skal nå meget højt, f.eks. til toppen af et træ, der helst ikke skal blive højere – stige.


3. Gør havemøblerne rene før du sætter dem væk

Brug tid i efteråret på at gå dine havemøbler efter. Tjek beslag og skruer og stram/spænd fast hvis noget er blevet løst i sommerens løb. Rengør havemøblerne, og giv dem eventuelt en omgang træbeskyttelse eller maling, hvis de trænger. Det er alt sammen hyggeligt udearbejde i det flotte efterårslys, og det er rigtig rart med rene og vedligeholdte havemøbler, når du finder dem frem igen til næste år. Opbevar dine havemøbler vinteren over et tørt, overdækket og beskyttet sted, f.eks. i et haveskur eller beskyttet under en presenning.


Tjeklisten: Trærenstræbeskyttelsepresenninghaveskur.


TIP: Hyndeboks – smart, praktisk og tør opbevaring af dine hynder og puder.


4. Læg dine forårsløgplanter i efteråret

Efteråret er et oplagt tidspunkt at lægge de forårsløg, der skal sætte farver på haven i løbet af foråret: Vintergækker, tulipaner, krokus, erantis, påskeliljer og hvad du ellers har lyst til at lægge i jorden, er festlige vinter- og forårsindslag på tidspunkter, hvor resten af haven er trist og stillestående at se på. Læg løgene på steder i haven, hvor du kan se dem tydeligt inde fra husets vinduer eller gangarealer, der er brug hele året. Så får du mest ud af dem.


Tjeklisten: Planteskeplantekultivator - knæpude.


5. Guf til kompostbunken i efteråret

Efterårets oprydning giver trillebørfulde af sammenrevne blade, grene, græs og mos til kompostbunken, der kan blive til næringsrig muld i løbet af en sæson eller to. Hvis du findeler grene gennem en kompostkværn, formulder de langt hurtigere. BEMÆRK: En fritliggende kompostbunke bør kun indeholde blade, stængler, småkviste og utilberedte grøntsager som f.eks. gulerodstoppe, kartofler og andet, der er tilovers fra køkkenhaven. Forarbejdede madvarer skal du ikke komme på kompostbunken, og har du nedfaldsfrugt og bær, bør du anskaffe en lukket kompostbeholder for at undgå at tiltrække skadedyr som rotter.   


Tjeklisten: Lukket kompostbeholderåben kompostbeholderkompostkværntrillebørløvrive.


TIP: Kalk til græsplænen – øger plænens modstandsdygtighed mod mos. Du kan også bruge plænegødning for at bekæmpe mos og styrke græsplanternes rodnet. Du kan slå græsplænen frem til oktober/start november, hvor vækstsæsonen slutter.


Rigtig god fornøjelse 😊 med havearbejdet i efteråret.


HUSK: Vi har et overraskende stort udvalg – til ALTID LAVE PRISER! ​​​​​​​