• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 29,-
Forkæl din kat

Mad, pleje og kærlighed til din kat

Gode råd og tips til katteelskere


Her får du gode råd til katteejere. Om sund kattemad, pleje af kattens pels og tips til motion, leg og belønning.  


En kat er nysgerrig, kælen og legesyg. Når det passer den. Det ene øjeblik får du bare et køligt ‘jeg kommer når det passer mig’-blik, hvis du prøver at få din kat til at komme hen til dig. Det næste øjeblik kommer den spindende af sig selv og smider sig kælent på ryggen, fordi den vil aes.  


Alle der har en eller flere katte, som en del af familien ved, at katte bestemmer selv. Det er en del af charmen. Digteren Piet Hein ramte spot on, da han skrev: “Lille kat, lille kat, lille kat på vejen. Hvis er du? Hvis er du? Jeg er sgu min egen!”


​​​​​​​Hvad er det bedste kattemad?

Sund og næringsrig kattemad er vigtig for din kats sundhed og trivsel. En kat har brug for afbalanceret kost. Det vil sige kattemad, der indeholder nødvendige næringsstoffer som proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler.  


Tre tips til den gode kattemad

  • Højt Proteinindhold. Katte er rovdyr. Det betyder, at deres kost primært skal bestå af kød. Kattemad bør indeholde mange animalske proteiner i høj kvalitet, f.eks. kylling, fisk eller lam.
  • Vigtige næringsstoffer. Katte har brug for en række vitaminer og mineraler, f.eks. taurin (en vigtig aminosyre) og A, D og B- vitaminer. En god afbalanceret kattemad skal sikre, at alle disse behov dækkes.
  • Ikke for mange fyldstoffer. Kattemad, der indeholder for mange billige fyldstoffer som majs, hvede og soja kan være svære for din katte at fordøje. Desuden har den form for kattemad lavere næringsværdi.


Spørg dyrlægen til råds

Spørg eventuelt dyrlægen om, hvad du skal være særligt opmærksom på med hensyn til kattemad til lige præcis din kat. Det rigtige foder afhænger blandt andet af kattens alder, af om den er steriliseret, og af om din kat har særlige behov eller helbredsproblemer.  Husk også at katte altid skal have adgang til frisk vand. Sørg for at skifte det dagligt, hvis der ikke er drukket op.


Tjeklisten til fordring af din kat


TIP: Hvis du skifter til en ny slags kattemad, kan din kat have brug for at vænne sig til den nye smag. Start med at blande lidt af det nye foder i det, katten kender. Derefter halvt af hver, så mest af det nye og til sidst kun det nye.


En sund, veltrimmet og ren pels

En skinnende flot og ren pels er tegn på en sund kat. Badning er normalt ikke nødvendigt, fordi katte generelt er dygtige til selv at holde deres pels ren. Du kan hjælpe lidt med regelmæssig børstning, især hvis din kat er en langhåret race.  

Børstningen hjælper med at forebygge og fjerne genstridige hårtotter og med at opsamle de døde hår. Mange katte synes, det er rart at få pelsen trimmet/børstet. Og så er det jo også en god anledning til at tjekke for flåter, sår, skrammer og andre hudproblemer, som måske kræver et besøg hos dyrlægen.


Hvis din kat har brug for et bad, skal du bruge en mild katte-shampoo, der er skånsom mod kattens pels og hud. Hvis din kat har tendens til allergi, kan et bad cirka en gang om måneden være en god idé for at forebygge, at den udvikler hudbetændelse. Opdager du, at din kat har lopper, kan du bruge loppeshampoo.  


Har du indekat eller udekat?


Motion, leg og belønning til din kat

Katte er heldigvis nysgerrige, opfindsomme og legesyge. Leg og motion er vigtigt for din kats fysiske og mentale sundhed.  


Det er både sjovt og hyggeligt, at lege med sin kat, men der kan være forskel på, hvad den enkelte kat, synes er sjovt. Leg og legetøj, der træner kattens jagtinstinkt, fordi den skal fange noget, er næsten altid et hit.


Katte elsker også gode gemmesteder, bløde lette ting de kan sætte kløerne i og kaste rundt med – og (nogle katte) ting, der siger spændende lyde (hvis de da ikke bliver bange for dem).


Prøv dig frem for at finde ud af, hvad din kat synes er sjovest: Kattelegetøj, kradsetræ, kattetunnel, drillepind, legepose.


Efter legen, eller bare når du synes, din firbenede ven fortjener at blive forkælet med lidt ekstra godter, kan du belønne med snacks og godbidder til katte.


TIP: Har du også hund? 😊 Se artiklen Vær ekstra god ved din hund.


HUSK: Overraskende stort udvalg – til ALTID LAVE PRISER!

Alt til kat og andre kæledyr

Legetøj, snacks og meget mere.
Læs kataloget her
Alt til kat og andre kæledyr