• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 29,-

Få en flot ny grøn græsplæne

Se hvornår og hvordan du skal så, slå og gøde plænen 


Perfekt græsplæne

Her kan du læse mere om, hvornår på året det er bedst at anlægge en ny græsplæne og hvordan du skal forberede jorden, så de små græsspirer kommer godt fra start. Du får også et par gode grønne tip om gødning og ukrudtsbekæmpelse i græsplænen.

TIP: Giv græsplænen et tilskud af kalk – det styrker græsplanternes rødder, så de kan optage næring mere effektivt, og hæmmer mosvæksten.

Perfekt græsplæne

Hvornår kan man så sin nye græsplæne?

Køligt og fugtigt vejr i både forår og efterår er godt vejr til spiring af græsfrø.

Forår, når de lune temperaturer er stabile og jorden er tøet helt op efter vinteren. Det giver frøene mulighed for at spire og slå rod før de varme og tørre sommermåneder.

Er du mere til at anlægge græsplæne i efteråret, kan du også sagtens gøre det. Når temperaturen begynder at falde, er der stadig tid til, at frøene kan slå rod og vokse, før vinteren sætter ind
​​​​​​​

TIP: Ny og bedre plæneklipper? Se plæneklipperguiden

Hvordan anlægger man en græsplæne?

Forberedelsen til græsplænen er vigtig. Start med at fjerne ukrudt, sten, grene og andre genstande fra den del af haven, hvor du vil anlægge græsplænen. Jævn derefter overfladen, først med en god rive og derefter med en tung havetromle.


Når du har et pænt jævnt og fast område, er du klar til næste trin: Jordforbedring.


Det er vigtigt at forbedre jorden ved at tilføre den nødvendige næring, så du får en sund og grøn græsplæne. Brug plænedress, topdress og/eller næringsberiget muld, inden du spreder græsfrø. Du kan også blande den næringsrige muld og plænedress med græsfrøene og sprede det hele på samme tid.


Sådan vælger du de rigtige græsfrø

En græsplæne er ikke bare en græsplæne, for græsfrø er ikke bare græsfrø. Både når du anlægger en helt ny plæne, inddrager et ekstra stykke af haven til græs eller reparerer huller og ‘døde områder’ i den eksisterende græsplæne, er det afgørende for et godt resultat, at du vælger den rigtige slags frø.  


​​​​​​​
Græsfrø

Såning af græsfrø – sådan gør du

Spred frøene jævnt over jorden. Hvis du er ved at anlægge en stor græsplæne, er det en rigtig god ide at bruge en gødningsspreder til at sprede græsfrøene.

​​​​​​​

Brug til sidst en rive til at dække græsfrøene let med jord. Og så er det bare at vente. Og vande. Hold jorden fugtig, men ikke for våd. Vand jævnligt, men undgå at oversvømme området, hvor din nye græsplæne skal spire og gro. Brug en havesprinkler eller andre former for vandingsartikler.

Hvornår må man slå en ny græsplæne?

Når din nye græsplæne er 7-10 cm høj, kan du slå den for første gang med plæneklipper - eller lade din robotplæneklipper køre sin første tur. Klip ikke mere end 1/3 af græssets højde. Når græsplænen er godt i gro, kan du klippe den ned til en højde på 3-4 cm.

Skal jeg rive det afklippede græs sammen?

Lad bare korte græsstrå ligge, de holder på fugten og fungerer som naturgødning. Lag af lange afklippede græsstrå kvæler derimod græsset nedenunder, så dem bør du fjerne. Riv det afklippede græs sammen med en løvrive.

Hvornår gøder man græsplænen?

At give græsplænen gødning flere gange i løbet af sæsonen er vejen til en sund, flot og grøn plæne. Du kan f.eks. give plænegødning, forår, sommer og tidligt efterår, så der bliver tilført næringsstoffer jævnt fordelt over hele vækstsæsonen. Se mere om forskellige typer af effektiv plænegødning her.   ​​​​​​​

Mos i græsplæne

Hvordan fjerner man mos fra græsplænen?

Brug en effektiv mosfjerner/vertikalskærer og brug regelmæssigt plænegødning og havekalk, der styrker græsplanterne og gør det sværere for mos og ukrudt at komme til.   Hvordan fjerner man ukrudt fra græsplænen?

Definitionen på ukrudt i græsplænen er jo egentlig ikke en bestemt slags planter, men planter du ikke vil have i din græsplæne. Så elsker du synet af de hvide tusindfryd, kløver eller mælkebøtternes gule blomster, kan du bare lade dem stå, indtil du slår græsset. Det er i øvrigt også godt for biodiversiteten. Og ellers kan du fjerne mælkebøtterne med et smart mælkebøttejern.    

Generelt er den bedste metode til at begrænse ukrudt i græsplænen at give græsplanterne så gode vækstbetingelser som muligt: Klip græsplænen ofte og tæt (dog aldrig lavere end 3-4 cm) og sørg for jævnligt at tilføre næring til græsplænen i form af  plænedress, topdress og et tyndt lag næringsrig muldjord.


Kan man bruge ukrudtsmiddel og ukrudtsbrænder i græsplænen?

Ukrudtsmiddel og ukrudtsbrænder bør IKKE anvendes i græsplænen, da begge dele skader græsplanterne, men du kan eventuelt bruge disse metoder til ukrudtsbekæmpelse på terrassen eller i indkørslen.   ​​​​​​​


HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg