• Landsdækkende bytteservice
 • Fragt fra kr. 29,-

Hækkeklipper eller hækkesaks?

Sådan får du det bedste og pæneste resultat når du klipper hæk


Hækkeklipning med teleskopstang

Her får du trin-for-trin guiden, når du skal i gang med din hækkeklipper eller hækkesaks. Du kan også læse mere om fordele/ulemper ved hækkeklippere med batteri eller ledning, om sikkerhed i forbindelse med hækkeklipning, om hvornår hækken skal klippes og om det bør være en eller to gange om året.


Hækkeklipper eller hækkesaks - hvad er bedst?

Det er selvfølgelig et temperamentsspørgsmål, om du foretrækker at klippe hækken med en effektiv elektrisk hækkeklipper, eller om det fint nok at klippe selv og bruge lidt mere tid og armmusklerne med en manuel hækkesaks.


 • Hækkesaks. Klippelyden fra en traditionel hækkesaks er ret hyggelig, og er det en mindre hæk, der skal klippes, kan en manuel hækkesaks sagtens bruges. Og du har jo altid lov til at holde et par pauser undervejs. En hækkesaks kan i øvrig også sagtens bruges til at klippe visne stauder ned, når det er tid til det. Se smart hækkesaks med justerbar længde/teleskopfunktion.

 • Hækkeklipper. Med en eldreven hækkeklipper med enten batteri eller ledning, kan du arbejde med mere effektivt og spare på kræfterne, selvom hækkeklipning altid kræver en vis indsats. En batterimodel er let at tage med rundt, men batteriet skal lades op, hvis du har mange meter hæk, der skal klippes. Hav eventuelt et ekstra batteri til at skifte med.

  Hækkeklipperne med ledning kan blive ved, til du er færdig, og det er jo smart nok. Ulempen er, at du skal holde godt øje med ledningen for ikke at komme til at klippe den over. Har du en meget stor, høj eller lang hæk, er den mest kraftfulde hækkeklipper en model med benzinmotor. Er hækken særlig høj eller svært tilgængelig, kan du anvende en teleskopisk hækkeklipper. Se på hækkeklippere med batteri, el (ledning) og benzinmotor.
Hækkeklipning med teleskopstang
Hækkeklipper vindertest

Gør et ekstra godt køb

Kåret som GODT KØB af magasinet Gør Det Selv: Effektiv batteridrevet hækkeklipper fra Skil.


 • Fri bevægelighed uden ledning.
 • Klinge med hærdede diamantslebne tænder i kulstofstål.
 • Ergonomiske design med baghåndtag og soft grip.
 • Savfunktion på klingens første tænder.
 • ‘Easy Storage’ (optager minimal plads, når den ikke er i brug).
billede

Sikkerhed når du klipper hæk

Brug altid havehandsker eller arbejdshandsker til at beskytte hænderne. Hvis der er torne på hækken, er det også en god idé at have en langærmet trøje eller skjorte på. Hvis du bruger elektrisk eller benzindreven hækkeklipper, husk: beskyttelsesbriller til øjnene og høreværn til ørerne.


Hvornår skal hækken klippes?

Skal hækkeklipperen på arbejde én eller to gange om året? Det er der delte meninger om. Vælg den model for hækklipning, der passer bedst til dit temperament, eller til den type hæk du har.


Nogle hæktyper har bedst af at blive klippet på et bestemt tidspunkt af året. Slå planterne op eller spørg på planteskolen eller i havecenteret.


 • Hækklipning to gange om året. Første gang tidligt på sommeren i juni og så igen sidst i september. Helst ikke senere da begyndende nattefrost kan give skade på nyklippede hækplanter.


 • Hækklipning én gang om året. Lad hækken gro til sidste halvdel af juli eller starten af august. Så er fuglenes unger også fløjet fra reden, hvis du gerne vil tage hensyn til det, og du risikerer ikke at stresse forældre eller afkom.
billede

Hækklipning trin-for-trin

 1. Forberedelse. Tjek på forhånd, at du har alt, du skal bruge (se tjeklisten længere ned i artiklen) og at alt virker som det skal. Der er ikke noget mere irriterende, end at skulle på indkøb, når man lige er kommet godt i gang med at klippe hækken. Tjek også lige vejrudsigten, ik?

 2. Fjern døde grene og tynd ud. Start med at fjerne døde eller syge grene ved at klippe dem helt tilbage til hovedgrenen eller stammen med en grensaks. Det giver en sund hæk og fremmer væksten. Tynd eventuelt lidt ud i områder, hvor hækplanterne er groet meget tæt. Det giver lys og luft.

 3. Afmærk hækkens form og højde. Brug snore til at markere den ønskede form og højde på din hæk. Det er god hjælp til at opnå en ensartet og lige klipning. Du kan også bruge træpinde eller en klat maling til at markere start- og slutpunkter.

 4. Klip hækkens top og sider. Begynd med at klippe toppen af hækken. Lav jævne, vandrette og ikke for hurtige bevægelser fra side til side, hvis du bruger en elektrisk hækkeklipper. Fortsæt med at klippe siderne af hækken på samme måde, nu med jævne, lodrette bevægelser op og ned. Klip nedefra og opad, så det du klipper af, ikke hænger fast i det uklippede nedenunder.

 5. Trim til sidst. Hvis der er behov for yderligere trimning eller finpudsning, kan du bruge beskæresaks eller en grensaks til at rette eventuelle uregelmæssigheder.

Tjeklisten – har du det hele når du skal klippe hæk?

 • Hækkesaks. Den håndholdte metode. Fin hvis din hæk ikke er særlig stor eller hvis du bare synes, det er hyggeligt.

 • Elektrisk hækkeklipper. Hvis der skal mere power på, og du har en lang og/eller høj hæk. Her kan du vælge mellem hækkeklipper med batteri og hækkeklipper med ledning der fås med kraftigere motor.

 • Grensaks til de grene, der er for kraftige til hækkeklipperen, og store grene fra træer og buske, der er i vejen.

 • Grenkædesav til særligt kraftige grene, eller hvis du skal skære en gammel, hullet hæk helt i bund.

 • Stige. MEN: Vær omhyggelig med, at stigen står godt fast, især hvis du kravler rundt med en elektrisk hækkeklipper eller benzindrevet hækkeklipper. Flyt hellere stigen en gang ekstra, så du kan nå uden at skulle strække dig så meget, at stigen risikerer at vælte.

Effektiv oprydning efter hækklipning
​​​​​​​

 • Løvrive. Til at rive de afklippede grene sammen. De sætter sig let fast i en almindelig rive.

 • Trillebør eller havevogn når du skal køre hækaffaldet væk. Er der små hjælpere: Så er det også smart med en trillebør til børn.

 • Kompostkværn. Hvis hækaffaldet skal på kompostbunken.

 • Trailer. Hvis du har meget og hækaffaldet skal afleveres på miljø-/genbrugspladsen.

 • Store affaldssække. Hvis dit haveaffald bliver afhentet, skal de være af papir.

TIP: Smart multiklipper til buske og hække – perfekt til præcis formklipning.

billede

Klipning af ny hæk eller gammel hæk?

Hvis din hæk er nyplantet, så vent med at klippe den første gang til hækken har den ønskede højde. Ellers risikerer du, at hækken aldrig bliver højere. Når hækken først er så høj, som du vil have den, kan du godt skære 25-30 cm af toppen hvert år.


Er det en gammel hæk, der er blevet tynd visse steder, kan det være et godt trick at skære den helt ned, så planterne skyder på ny og bliver tættere. Men husk lige at blive enig med naboen om dét projekt, før du går i gang

TIP: Hækkeklipper med batteri – så risikerer du ikke at klippe ledningen over.

Hækkeklipper vindertest

HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg