Julekonfekt og chokoladekage

- Smelte chokolade i vandbad: Med denne metode er det dampen fra kogende vand, der opvarmer chokoladen. Det er en skånsom smeltemetode, chokolade tåler nemlig ikke høje temperaturer og voldsom opvarmning. Kom chokoladen i en skål og anbring den i en gryde med vand, der holdes lige omkring kogepunktet, så det damper, men ikke koger voldsomt. Vandet i gryden skal nå cirka halvt op ad skålens sider. Tag skålen op ad vandet, når chokoladen er helt smeltet.
- Smelte chokolade i mikrobølgeovn: Hak chokoladen i mindre stykker og kom dem i en skål, der tåler mikroovn. Smelt 20-30 sekunder ad gangen på mellem/høj effekt, indtil alt er smeltet. Tag skålen ud og rør rundt, så varmen fordeler sig. Køl chokoladen ned ved at tilsætte små mængder af usmeltet chokolade, indtil temperaturen når ned på arbejdstemperatur.


- Bland/ælt marcipan med frugtfarve i forskellige flotte farver.
- Tilsæt eventuelt lidt flormelis til marcipanen, så er den lettere at forme.
- Rul marcipanen ud med en kagerulle.
- Tryk figurer ud med kage-udstiksforme med julemotiver.
- Overtræk eventuelt figurerne helt eller delvist med chokolade.
- Pynt med krymmel, nødder og hvad I ellers synes.
- Riv marcipanen på et rivejern.
- Bland smør, flormelis, havregryn og marcipan sammen.
- Opløs kakao i vand og bland/ælt det godt sammen med de andre ting.
- Rul kugler i den de størrelser, du synes passer.
- Dyp eventuelt i chokolade. Du kan sætte kuglerne på pinde, f.eks. tandstikker, til at holde i.
- Rul i pynt, hvis du ikke synes, der er nok med chokoladen.
- Sæt eventuelt en nød, en mandel eller et lille stykke slik i toppen.
- Bland/sigt de tørre ingredienser (sukker, mel, kakao, vaniljesukker, bagepulver, salt og eventuelt kanel) sammen i en skål.
- Tilsæt smeltet smør, æg, mælk og pisk dejen sammen.
- Bag kagen i 30-35 minutter ved 175 grader i en almindelig ovn. Tjek at den er gennembagt ved at stikke en tandstikker eller trægrillpind ned midt af kagen.
- Rør flormelis sammen med lidt vand til glasur. Bland kakaopulver i, hvis glasuren skal være brun. Lad kagen køle af, før du kommer glasuren på.