• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 29,-

Byg dine egne højbede 

Trin-for-trin guide med tips og tricks


Højbede i haven

Højbede bruges ofte til at dyrke grøntsager og krydderurter, men du kan også sagtens så en flot blomsterblanding i dit højbed.


Et højbed eller to er desuden en god og overskuelig start for små grønne fingre, som skal have deres egen lille del af haven.


Uanset hvad du har lyst til at dyrke i dine højbede, giver de mulighed for hurtigere forspiring i det tidlige forår, fordi et højbed er godt til at holde på varmen og udnytte solen. En anden fordel er, at det er lettere at holde snegle og andre skadedyr væk.


Højbede i haven

TIP: Ekstra hurtigt i gang med forspiringen – brug et højbedstelt.

Byg dit eget højbed i haven

Sådan gør du, når du skal bygge et eller flere højbede i din have.


At bygge dine egne højbede er et forholdsvis nemt gør-det-selv-projekt. Der er nogle detaljer, du skal være opmærksom på undervejs med hensyn til planlægning, værktøj og materialer for at få gode og holdbare højbede, som du kan have glæde af i mange år.


Her får du en trin-for-trin-guide til hjemmebyggede højbede.


Opmåling

Trin 1: Planlægning – før du går i gang

Hvor skal højbedene placeres? Det er selvfølgelig det første spørgsmål, du skal stille dig selv. Der er jo frit valg, alt efter hvor det passer i dine haveplaner, men i forhold til verdenshjørnerne er den bedste placering nord-syd. Og så selvfølgelig et sted med godt med sollys. Mål op og tegn eventuelt en skitse over placeringen.


Overvej hvilken form der passer bedst til din have og dine dyrkningsplaner: Kvadratiske højbede, aflange, høje eller lave sider, mange små højbede eller måske ét stort?


Det skal du bruge:

TIP: Den hurtige løsning er de populære højbede af pallerammer. Et andet alternativ er et smart lille drivhus med plads til opbevaring.

Trin 2: Materialer og værktøj

Et typisk højbed består af stolper, planker eller rafter til lodret afstivning i hjørnerne og eventuelt et par ekstra på lange sider, så bedet holder formen. Siderne er som regel brædder.  


Højbedet kan stå på jorden, eller afstiverne kan graves ned. Mål op og regn ud, hvor meget du skal bruge af de forskellige trætyper. Måske har du nogle rester, der kan blive til højbede.  


Det skal du bruge:

  • Træ til hjørner og sider, søm/skruer, sav, hammer, inderdug, eventuelt hjørnebeslag.


Hvilken slags træ er bedst til højbede?

Hårdt træ har den længste holdbarhed. Inderdug til højbedet beskytter mod fugt fra jorden så træet ikke rådner.


BEMÆRK: Brug ikke trykimprægneret træ, hvis der er direkte kontakt mellem jord og træ, og du planlægger at dyrke spiselige ting i dit højbed. Imprægneringen og andre kemikalier kan sive ud i jorden.


Tjeklisten – før du går i gang:

TIP: Kap- geringssav – rigtig smart, når du skal lave mange præcise snit i træ.

billede

Trin 3: Samling af højbedet

Tjek at du har alt hvad du skal bruge af materialer og værktøj, før du går i gang med at samle højbedet. Skær alt træ i de størrelser du skal bruge.


  • Faste højbede: Placer hjørne- og sideafstivere, hvis de skal graves ned. Fastgør derefter sidebrædder med søm eller skruer. Hvis det er mindre højbede, kan du også samle dem først og grave hjørne-/sideafstivere ned til sidst.


  • Flytbare højbede: Læg hjørne- og sideafstivere et sted med god arbejdshøjde. Kontrollere at alt ligger parallelt. Fastgør derefter sidebrædder med søm eller skruer. Siderne samles med vinkelbeslag og afstivede monteres indvendig.


TIP: Det er vigtigt, at dine højbede er ordentligt afstivet. Ellers kan siderne ikke klare presset fra vand og jord, og så kommer højbedets sider hurtigt til at bue udad. Sæt ekstra lodrette afstivere på lange sider.

billede

Gode råd til at komme godt i gang    


HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg.

Alt godt til haven

Redskaber, frøblandinger og havevanding
Læs kataloget her
Alt godt til haven