Så skal der strikkes
Begynderguide: Kom godt i gang med strikningen
Strikning er god afslapning. Til hverdag, under transport og hvis du har taget strikketøjet med på ferie.
Du kan lytte til radio eller høre en god podcast, mens du hygger og nørkler med strikketøjet. I hvert fald, når du lige har knækket koden til at slå masker op, læse en strikkeopskrift og fået rutinen med at strikke ret eller vrang på de rigtige tidspunkter.
Og så er der selvfølgelig resultatet: Glæden ved et stykke strik, du har lavet helt fra bunden. Til dig selv eller som gave til en du holder af. I lige præcis de farver, du har udvalgt.
Lad dig ikke slå ud af nye ord som pinde 3, masker, strikkefasthed, ret, vrang og andre begreber fra strikningens verden. Du lærer hurtigt de mest almindelig strikkeord, og når du først lige knækker koden til de helt grundlæggende ting, er det slet ikke så svært.
I denne artikel får du nogle gode begyndertips til hvordan du kommer i gang, hvis du har lyst til at lære at strikke. Du får også et par forslag til, hvad der er nemt at strikke, hvis du er som nybegynder.
I gang med at strikke
Vælg den type strikkegarn, der passer bedst til dit næste strikkeprojekt. Det står i opskriften, hvilken slags garn, det er anbefalet at bruge.
Strikkepinde der er gode at starte med
Strikkepinde af bambus er gode, hvis du lige er begyndt din opdagelsesrejse ind i strikningens skønne verden. Bambus er behageligt at have i hænderne, og så er det et naturligt letvægtsmateriale – en vigtig detalje, når det er noget, du skal sidde med i mange timer ad gangen. Mellemstore pinde, f.eks. størrelse 4-5 mm, er gode til begyndere.
TIP: Hold styr på dine pinde med et praktisk rør til strikkepinde.
Hvad er det første man skal strikke?
Start med at strikke noget enkelt og overskueligt – et par vaskeklude, et tæppe, små håndklæder, et flot halstørklæde eller måske en række søde strikkede vimpler. Når du starter med noget, der er nemt at strikke, kan du hurtigt se et resultat og kører ikke fast undervejs. Så kan du altid kaste dig over de mere avancerede strikkeopskrifter på sweatre og trøjer med svære teknikker, når du er mere øvet.
TIP: Køb garn til hjemmestrikkede strømper – en superhyggelig og populær julegave.
Se hvordan andre gør, når de strikker
Strikning kan være svær at forklare. Har du en erfaren strikker i familien eller vennekredsen, så spørg om du kan få et begynderkursus. De fleste, der strikker, lærer hellere end gerne fra sig og viser, hvordan du holder på strikkepindede og bevæger garnet rundt. Og så er internettet heldigvis også fyldt med gode how-to-videoer, til dig der gerne vil lære at strikke. Fra det helt grundlæggende ”Hvordan slår man en maske op” eller ”Lær at strikke trin-for-trin” til mere krævende og avanceret strikning.
Meld dig til et strikkekursus for begyndere
Kurser og workshops kan være en rigtig god ide, hvis du vil i gang med vil at strikke. Her kan du både få hjælp til at komme godt i gang, få svar på dine spørgsmål, få hjælp til at rette fejl og møde andre, der er nybegyndere ligesom dig. Du kan finde kurser hos strikkedesignere/forfattere til strikkebøger og tilmelde dig via nettet. Mange af dem har deres egen hjemmeside, og ellers er Instagram også et godt strikkested.
TIP: Kom også i gang med andre kreative hobbyer som syning / maling / tegning.
Strikkeopskrifter er en god start
Udførlige og pædagogiske strikkeopskrifter, som er udarbejdet af erfarne strikkere, er et godt redskab, når du er ny i strikningens verden. Køb et par gode strikkebøger eller find opskrifter og inspiration online.
Tag dig god tid
Giv ikke op, selvom strikketøjet driller i starten. Det tager tid og kræver tålmodighed at lære noget nyt. Dit allerførste projekt kan bare være nogle små ’prøvestrik’, hvor du øver dig i forskellige mønstre og teknikker. Pyt med at der kommer et par fejl undervejs … du er jo lige ved at lære det, og dine allerførste strikprojekter behøver jo ikke ende som årets julegave.
Rigtig god fornøjelse 😊 med strikketøjet.
HUSK: Overraskende stort udvalg – til ALTID LAVE PRISER!