Fodring af havens fugle

Husk at fodre havens fugle

Hvad er det bedste fuglefoder og hvem spiser hvad?


Fuglefoder, fuglefoderhuse og vinterfordring af havens fugle er en hyggelig tradition i de kolde måneder, hvor naturlige fødekilder er knappe. Og så er der endda brug for ekstra meget mad, når det er koldt. Lave temperaturer betyder, at fuglene skal bruge mere energi på at holde varmen.


Placer dit fuglefodersted i sikkerhed, så katte, rotter og andre rovdyr ikke kan nå. Husk også frisk vand, som kan være svært for fuglene at finde i frostvejr. Fugle har behov for vand året rundt.


Naturen kommer lidt tættere på, når der er fugleliv i haven eller på altanen. Her på siden kan du læse flere tip om fuglefoder og vinterfodring. Og mere om hvilke slags fuglefoder de forskellige fuglearter er særligt glade for.


Klar til vinterfodring?


Hvad er det bedste fuglefoder?

Hvad spiser fuglene helst om vinteren? Det varierer, hvad havens forskellige fugle bedst kan lide. Så hvis du fodrer med lidt forskelligt, f.eks. en vildfugleblanding suppleret med nødder og fedtkugler, bliver der mere livligt og flere fuglearter at se på i haven.


Fuglenes livretter ser sådan ud:

  • Mejsebolde/mejsekugler. Blåmejser, musvitter og andre småfugle. Solsorte og kragefulde forsøger sig også, hvis foderet hænger et sted de kan komme til.
  • Solsikkefrø. Tiltrækker især bogfinker, blåmejser, musvitter, spurve og grønirisk.
  • Nødder til fugle. Især populære hos spætmejser, spætter, grønirisker og flere andre af de lidt sjældnere mellemstore fuglearter.
  • Hampefrø. Spurve, finker, dompap og stillidser kan særligt godt lide de små proteinrige frø.


TIP: Har du et par gamle æbler, vil det glæde havens solsorte. Sjagger (samme størrelse som solsorten, men grå og brun) elsker æbler. Får du besøg af sådan en flok, bliver der gang i gaden, eller rettere sagt. I haven. Bogfinker, rødhalse og drosler spiser også æbler.


Skal jeg vælge foderbræt eller foderautomat?

Et klassisk foderbræt eller et overdækket foderhus med åbne sider, ser måske meget hyggeligt ud, men der er faktisk flere gode argumenter for at vælge en foderautomat i stedet for.


På et foderbræt kan fuglene hoppe rundt i maden. På den måde bliver foder og afføring blandet sammen og bakterier/sygdom spredes. Der bliver også hurtigt griset på jorden under foderbrættet, og de nedfaldne foderrester kan tiltrække rotter.


Beskyt fuglene mod katte og andre rovdyr

Placer dine fuglefodringssteder væk fra steder, hvor katte kan ligge på lur og overraske fuglene. Husk at katte klatrer godt og kan springe overraskende langt og præcist. Så hæng foderautomater op i mindst et par meters væk fra buske, tage og gemmesteder, hvor en kat kan ligge på lur.


Hvis du vil beskytte mod luftangreb, kan du overveje at sætte net eller en anden overdækning op over foderområdet, så småfuglene ikke ender som naturens egen foderautomat for spurvehøge og andre rovfugle, der slår lynhurtigt til fra oven.


Nedsæt risikoen for at tiltrække rotter

Rotter er altædende og kan desværre også godt lide fuglemad. For at minimere risikoen for rottegæster ved dit fuglefoder, kan du følge disse råd:


  • Læg foder ud om morgenen, og ikke mere end fuglene plejer at spise i løbet af dagen. Så får havens fugle morgenmad, og der er mindst muligt/intet tilbage til natdyr som rotter.
  • Hæng dit fuglefoder op i foderautomater, så det bliver svært eller umuligt at nå for havens ikke-flyvende dyr.
  • Undgå at fodre med brød og andre madrester, som rotterne kan lugte på meget lang afstand.


Rottebekæmpelse i hus og have

Effektive rottefælder og smarte ultralydskræmmere mod mus og rotter, hvis du allerede har ubudne gæster i haven eller huset.  


HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg.

Fuglefoder