• Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 29,-
Nisser og julehygge

All in på nisser!

Spørgsmål og svar om julens små drillepinde


Du kender sikkert allerede den hyggelige julefortælling om julemanden som får god hjælp af mange slags nisser, der flittigt arbejder med at lave julegaver til artige børn på hans travle værksted.


Her kan du læse mere om nogle af de andre, julemyter, eventyrlige forestillinger og overraskende ting fra nissernes og julemandens verden.


Find f.eks. ud af, hvor gammel en nisse typisk bliver, hvorfor nisser egentlig har huer på, og hvorfor det er en virkelig dårlig ide at ligge på lur for at få et glimt at din husnisse, hvis du er så heldig, at der er flyttet sådan en ind.


Nisser og julestemning hjemme hos dig



Spørgsmål og svar om nisser og julemanden


Hvorfor har nisser egentlig nissehue på?

Danske nissers karakteristiske røde tophue med kvast har to praktiske formål. For det første hjælper huerne nisserne med at skille sig ud fra andre eventyrlige småvæsener, så de lettere kan få øje på hinanden. For det andet er en varm nissehue god som beskyttelse mod kulde og regn. Nisser elsker at være udendørs og mange af dem har store ører, som let bliver kolde om vinteren. Andre steder i verden, har nissehuer og kvaste andre farver end rød og hvid. I sjældne tilfælde kan en nissehue give magiske evner til den, der har den på, f.eks. usynlighed.


Hvor gammel kan en nisse blive?

Det kommer sandelig an på, hvilken slags nisse det er. Nisser bliver generelt meget ældre end mennesker, men beretningerne om mange hundrede år gamle nisser er sandsynligvis overdrevne. Det er i hvert fald aldrig bevist. De fleste af de små væsener bliver 150 – 200 år gamle. Husnisser og staldnisser bliver som regel noget ældre end de nisser, der bor i skoven, i underjordiske huler eller andre steder ude i naturen.


Kan jeg få en nisse til at flytte ind hjemme hos mig?

Din egen lille julegæst flytter (måske) ind, hvis der er en nissedør i dit hjem. Men husk, at den skal placeres et sted, der er lidt afsides, for husnisser er sky væsener, der sætter pris på lidt privatliv.


Ikke alle moderne nisser er vilde med risengrød, men de fleste kan godt lide mandler eller andre former for chips og snacks. Stil lidt forskelligt frem og hold øje med, hvad der forsvinder.


​​​​​​​Advarsel: Lad være med at ligge på lur for at få et glimt af den nye beboer, selvom det er fristende. Nisser bliver smækfornærmede, hvis de føler sig overvåget. Så flytter de med det samme og kommer aldrig igen.


Har nisserne altid hjulpet til på julemandens værksted?

Nej, det er forholdsvis nyt. Indtil for lidt over hundrede år siden, levede de fleste nisser som hus- og staldnisser på gårde, hvor menneskerne jo lavede deres julegaver selv. Det vi i vore dage kalder DIY-julegaver. Efterhånden som mange mennesker flyttede ind til byen, og fik travlt med alt muligt andet, end at lave julegaver selv, blev der brug for ‘Julemandens Værksted’, hvor nisser fra hele verden elsker at arbejde, fordi der er varmt og hyggeligt. Og så er der gratis risengrød i kantinen.


Hvor bor julemanden og hvor ligger hans værksted?

Ingen ved med sikkerhed, hvor julemanden bor, eller hvor hans værksted ligger. Men der er mange gæt. Blandt de mest udbredte forestillinger i Danmark er, at han bor på Nordpolen eller i Grønland. I Finland (hvor nisser i øvrigt hedder “tonttu”) er de sikre på, at julemanden bor på det øreformede bjerg Korvatunturi, som ligger i Lapland, i det nordøstlige Finland. Herfra lytter julemanden og hans hjælpenisser året rundt for at høre, om børnene i de nordiske lande er søde eller uartige.


HUSK: Vi har et overraskende stort udvalg – til ALTID LAVE PRISER!