Gå til indhold
  • Landsdækkende bytteservice
  • Fragt fra kr. 33,-

Bålfad med hygge i haven

Din egen bålplads – lav mad på bål

Et bålfad til haven eller terrassen kan bruges til mange forskellige slags udendørs hygge. Der findes mange slags bålmad, lige fra klassikeren snobrød (se opskrift på dej til snobrød længere nede) til pandekager og andre desserter over bål. Dem får du selvfølgelig også et par nemme opskrifter på her.  

 

Mad over kræver tålmodighed. Tag den med ro og hyg jer. Bålmad må gerne tage tid, det er en del af charmen. Nyd processen og hinandens selskab. Husk også at have drikkevarer og gode snacks klar til ventetiden. Det vil både små og store bålgæster helt sikkert sætte pris på. 

 Kan et bålfad stå på græs? 

Husk sikkerhedsreglerne ved åben ild: Tørt sommergræs kan selvantænde, så det kan være risikabelt at have bålfadet stående direkte på græsset. Sørg i stedet for, at bålfadet står på et fast og brandsikkert underlag, f.eks. en stor flise, sten eller grus.  Hvis bålfadet står på jorden, så vær ekstra opmærksom, hvis der er små børn med fart på som en del af selskabet.    

 

Hav altid vand i nærheden, så I hurtigt kan slukke ilden, hvis den spreder sig udenfor bålfadet. En vandkande med brusehoved kan gøre jobbet hurtigt og effektivt.       

 

Kan man bruge kul til bålfad? 

Du kan godt bruge grillkul og briketter i dit bålfad. Det giver mindre røg og en jævn varme, som holder længere. Perfekt til madlavning over grillrist eller bålpande, men hvis du går efter bålstemning med hyggelige flammer, skal du selvfølgelig bruge tørt brænde af træ i stedet for.  


TIP:

3 begyndertip til mad over bål 

Tip: Bålmad - next level. Stenovn i armeret beton til haven 

  • Tænd op med rigtigt brænde for at få den autentiske bålstemning. Når flammerne er blevet til gløder, kan du altid supplere med kul eller briketter for at forlænge varmeperioden, hvis du skal lave mad, der tager lidt længere tid. 

 

  • Tænk gløder (de giver jævn varme og bedre kontrol), i stedet for flammer, som let brænder maden på uden at give tilstrækkelig varme indeni. Lav et godt glødebål og vent til der er en jævn bund af varme gløder. Læg pakker af forkogte kartofler, udskårne grøntsager og eventuelt et par stykker laks eller anden fisk i tætte pakker af alufolie direkte ned i gløderne.    

 



Bålfad – hvordan tænder man op? 

Hvordan tænder man hurtigt og sikkert op i et bålfad? Regel nummer ét er: Brug altid tørt brænde. Følg trin-for-trin guiden for at få et flot bål, der hurtigt giver flammer og derefter gløder, som er gode til mad over bål, hvis du har planer om det: 

 

  • Fjern gammel aske og kulrester. Tør eventuelt lige bålfadet af. 
  • Læg nogle større brændestykker i bunden af bålfadet. 
  • Læg en lille bunke optændingspinde i god kvalitet oven på brændestykkerne.  
  • Læg et par tændposer eller optændingsblokke ind under optændingspindene 
  • Tænd bålet. 

 

Hvis du ellers har brugt brændeknuder, der er godt tørre, vil ilden langsomt sprede sig til de store brændestykker der ligger nederst. Hold bålet vedlige ved at lægge et ekstra stykke på en gang imellem, eller vent til flammerne brænder ud og bliver til gløder, hvis I skal lave snobrød eller anden bålmad. 


TIP:

Hvordan laver man bålmad?

Der findes heldigvis masser af lækre opskrifter på nem bålmad. Hvis du har købt et bålfad, og planlægger at du tit skal lave bålmad, kan det være en god idé at købe et par bøger om emnet. Så vil du finde ud af, at du sagtens kan tilberede og servere flerretters menuer og lave ret avancerede ting over bål, efterhånden som du bliver mere øvet og lærer alle de små båltricks.  

 

Skal du hurtigt i gang med et par hyggelige og velsmagende ting, der ikke er alt for indviklede? Her får du et par gode ideer til nem bålmad.   

Nem opskrift på dej til snobrød  

25 gram gær 

25 gram smør 

2,5 deciliter mælk 

½ teskefuld salt 

400 gram hvedemel  

En teskefuld sukker (kan udelades) 


Sådan laver du snobrød 

  • Smelt smør, tilsæt mælk og rør gæren ud. Mælk/smør-blanding skal være lunken. 
  • Tilsæt resten af ingredienser (gem lidt mel).  
  • Ælt dejen sammen og stil den til hævning under låg et lunt sted i en time. 
  • Tag dejen ud på et, hvor du har drysset resten af melet ud. Ælt dejklumpen godt igennem. 
  • Del dejen op i portioner, der kan rulles ud i lange pølser, som kan snos tæt rundt om snobrødspinde. Dejen skal sidde tæt uden mellemrum.  
  • Hold og vende snobrødene over gløderne i bålfadet til de er gyldenbrune (ikke for tæt på varmen, så bliver de sorte) og gennembagte.  
  • Tag de nybagte snobrød af pindene. Fyld det du allerbedst kan lide i hullet og nyd dit snobrød sammen med de andre omkring bålet 😊 

 


TIP:

Smarte snobrødspinde der kan genbruges – til hygge med bålfad i haven   


Pandekager over bål

2-3 æg 

150 gram hvedemel 

50 gram smør til dej + lidt til at komme på panden 

3 deciliter mælk 

½ teskefuld salt 

2 spiseskefulde sukker 

1 teskefuld vaniljesukker (kan udelades) 

Sådan bager du pandekagerne over bålet 

  • Bland de tørre ingredienser (mel, sukker og salt) i en skål 
  • Pisk mælken i lidt efter lidt til du har en jævning og flydende dej uden klumper 
  • Smelt smør og tilsæt sammen med æggene. 
  • Pisk dejen godt igennem.  
  • Varm bålpanden op og kom en lille klump smør på.   
  • Hæld et tyndt lag pandekagedej på, når smørret er bruset af.  
  • Bag dine bålpandekager gyldne på begge sider. Det kan gå hurtigt(!) når panden er godt varm 
  • Server de nybagte pandekager efterhånden som de er færdige, til dem der sidder rundt om bålet og hygger. 
TIP:

Pande til bålsted – til pandekagebagning udendørs



2 nemme og lækre desserter over bål

Gløderne i bålfadet kan sagtens bruges til et par nemme lækre desserter, der kan ligge og simre, mens I slår mave efter hovedretten.  

 

Æble med kanel og sukker 

Du skal bruge: Et æble til hver gæst, kanel, sukker og alufolie/stanniol 

 

  1. Udhul æblerne i midten og fyld med en blanding af kanel og sukker. 
  2. Pak hvert æble det ind i stanniol og læg i bålfadets gløder 15 - 20 minutter. 
  3. Spis din lækre varme båldessert, eventuelt med en kugle is til. 

 

Bålbananer med smeltet chokolade 

Du skal bruge: En banan til hver, mørk chokolade, nødder og skumfiduser 

  1. Skær en revne på langs i bananerne, som skal beholde skrællen på. Fyld med chokoladestykker, nødder og skumfiduser. 
  2. Pak hver banan i stanniol og varm i bålfadets gløder i 10-15 min. 
  3. Luk stanniolpakken lidt op for oven og spis direkte med ske. Pas på - banerne kan godt være meget varme i starten.  
HUSK: Altid lave priser! Og overraskende stort udvalg